neděle 10. května 2015

Dál s jasmínovou rýží

Dřív jsem si pod "bezmasými" jídly představovala především jídla sladká, maximálně těstoviny s rajčatovou omáčkou (nebo ještě dříve s kečupem a sýrem nebo vajíčkem a párkem, přiznávám se). Dnes už vím, že bezmasé jídlo nemusí nutně znamenat pořád to samé dokola. Maso jím tak třikrát do týdne, zbytek týdne si užívám vegetariánských jídel. Snažím se neustále vařit něco nového, není moc jídel, které bych dělala více jak jednou. Mezi ty vyvolené klasiky patří jen indický dál, thajské curry, italské lasagne, segedínský guláš, kuřecí řízek s kaší, tvarohové knedlíčky s ovocnou omáčkou a bramborové knedlíky se zelím a masem. Těstoviny na milión způsobů nepočítám, protože snad nikdy je nedělám úplně totožně :)

Minulý týden jsem se rozhodla udělat svůj oblíbený indický dál, ale tentokrát zas jinak, než jsem byla doposud zvyklá. Tento dál je trochu mixnutý thajským curry, takže moje dvě oblíbená jídla v jednom :) Postup je velice jednoduchý, tak ho určitě neváhejte zkusit v jednom z Vašich "bezmasých dní".



Ingredience:
citrónová tráva
1 střední červená cibule
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
200 ml kokosového mléka 
100g čočky
400 ml horkého zeleninového vývaru
olej
sůl, pepř
koriandr na posypání

Pokud máte čerstvou citrónovou trávu, tak je potřeba ji nejprve podrtit, aby se uvolnila vůně. Citrónovou trávu běžně seženete v M&S tam, kde prodávají chlazené věci, nebo se zkuste porozhlédnout u nejbližších "vietnamců", jestli ji náhodou nemají, v SAPĚ ji určitě také seženete. Já měla citronovou trávu ve formě koření z Lidlu, ve výsledku myslím, že nebyla moc cítit, takže příště určitě zkusím s čerstvou citr. trávou.

Cibuli, česnek a chilli nakrájíme nadrobno, vsypeme do zahřáté lžíce oleje a přidáme citr. trávu, pokud máme. Opékáme zhruba 5 minut do změknutí. Poté přidáme propláchnutou čočku (já dala 50g žluté - k dostání v orientálním obchodě např. v Myslíkově ulici a 50g červené) a kokosové mléko.

Vaříme 3 minuty. Poté po troškách přidáváme zeleninový vývar, do té doby než čočka změkne. Zabere to asi 20 minut. Osolíme, opepříme a posypeme čerstvým koriandrem. Podáváme s jasmínovou rýží.

Žádné komentáře:

Okomentovat